Focaccia z suszonymi pomidorami wg Buni
Najprostsze placki jakie znam- doskonałe same, do gulaszu. W oryginale z oliwkami – u mnie bez, za to z innymi smakami.
Składniki:
- 1 szklanka mąki + do podsypywania
- 2 dag świeżych drożdży
- szczypta
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół szklanki wody
- czarnuszka do posypania
- sól morska do posypania
- przyprawa suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- ziarno łuskanego słonecznika
- łyżeczka cukru rozpuszczona w 2 łyżkach wody do posmarowania
Zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, cukru i 4 łyżek ciepłej wody. Odstawić na 20 minut. Mąkę przesiać na blat (lub do dużej miski). Zrobić po środku wgłębienie i wlać oliwę, rozczyn i połowę wody. Wyrabiać dolewając resztę wody. Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne podsypując jeśli trzeba mąką. Posmarować oliwą, przykryć ściereczką i zostawić na godzinę. Podzielić na 3 placki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posypać i solą morską każdą i 1- czarnuszką, 1- słonecznikiem, 1- suszonymi pomidorami.
Rozgrzać piekarnik do 200 * C .Wstawić blachę i piec 20- 30 minut aż będzie rumiane i chrupiące. Kiedy placki po 20 minutach są już podpieczone posmarować je pędzelkiem ocukrzoną wodą i dopiec aż będą złociste.
Na ciepło smakowite są same maczane w oliwie z oliwek, lub sałatką z pomidorków, natki pietruszki i pokrojonego na plasterki czosnku skropionych oliwą.