Leczo z kabacza idealne zarówno na obiad jak i kolację:)
Do przyrządzenia tego bardzo prostego dania będziemy potrzebować:
– 2 średniej wielkości młode kabaczki
– 2 czerwone pomidorki
– 2 cebulki
– pół dużego słoiczka koncentratu pomidorowego
oraz kilka 2 kawałki cienkiej kiełbaski
A tak to się robi:
Obieramy kabaczki ze skórki, kroimy je w kosteczkę, następnie sparzamy wrzątkiem pomidorki, zdejmujemy z nich skórkę i również kroimy je w kostkę to samo robimy z cebulką czyli obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbaskę również w kostkę pokrojoną podsmażamy z cebulką na patelni. Po czym wrzucamy ją do garnka z pokrojonym kabaczkiem i pomidorem, zalewamy 2 łyżkami wody i czekamy aż się zagotuje. Wtedy dodajemy koncentrat, szczyptę pieprzu, ostrej papryki oraz bazyli do smaku. I podduszamy całość aż nam zmięknie. Leczo można podawać tradycyjnie z chlebem.
Czas na przygotowanie leczo wynosi ok. 30 min:)
Życzę smacznego:)