Zapiekanka z trzech serów i makaronu

29 maja 2011, dodał: buniu
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 duże jajko

1 puszka  mleka zagęszczonego

Szczypta pieprzu cayenne

Szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

120 g startego żółtego sera łagodnego

4 cienkie plasterki żółtego sera

60 g tartego ostrego sera cheddar

40 g tartego parmezanu sera

Pół główki kalafiora, pokrojone na małe różyczki

250 g makaronu muszle

Przygotowanie:

Ubić jajko, dodać mleko zagęszczone, cayenne, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku i wymieszać w misce. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Dodać kalafiora i gotować, aż prawie się rozpada, około 7 minut. Przełożyć kalafior łyżką cedzakową do miski. Ugotować makaron aż będzie al dente, około 10 minut. Żółtko i tarty ser gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż ser stopi się i sos zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i dodać kalafior. Zrobić z tego blenderem puree. Wrzucić makaron do sosu, przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć na płytkie żaroodporne naczynie i przykryć całymi plastrami sera. Piec na złoty kolor, około 5 minut.

file1306657740