Pyszna i szubka zupa pomidorowa z mielonem mięsem

27 maja 2011, dodał: moniqa
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (osobiście polecam chude)
  • 2-3 duże pomidory obdarte ze skórki
  • słoiczek koncentratu pomidorowego Łowicz
  • żółty ser
  • ryż
  • grzanki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

wykonanie:

rozdrobnione mięso mielone gotować przez 10 minut, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (w zależności od tego czy chcemy żeby kawałki pomidorów rozgotowały się całkiem czy nie, kroimy w mniejszą lub większa kostkę), znów gotujemy 10 minut. Następnie dOdajemy koncentrat, sól i pieprz i gotujemy 2-3 minutki.

W tym czasie gotujemy ryż i wkładamy na dno miski, trzemy trochę żółtego sera i kładziemy na ryż. Siekamy natkę pietruszki. Zalewamy ryż i ser ugotowaną zupą z mięsem i pomidorami. Wrzucamy grzanki i posypujemy pokrojoną pietruszką.

Ilość sera, ryżu, natki i grzanek proponuję dobrać do własnych upodobań :)

Smacznego!!! :)

fot. redakcja