Mielone zapiekane z chipsami tortilla
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego, olej, 1/2 opakowania sosu pomidorowego lub puszka pomidorów, starty żółty ser, kilka 2 kolorowe papryki, paczka chipsów tortilla, sztuk pomidorków koktajlowych, 1/2 papryczki chilli, 1/2 łyżeczki chilli w proszku, pieprz, sól, 2 ząbki czosnku, cebula, bazylia.
Na 2 łyżkach oleju podsmażyć mięso, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać pokrojone w kostkę papryki i drobno posiekaną chilli. Podlać sosem lub pomidorami z puszki pokrojonymi w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, chilli i bazylią. Smażyć, aż sos lekko odparuje. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, ułożyć chipsy, połówki pomidorków, posypać serem. Piec w 180st, aż ser się zrumieni (ok 15min.).