Filet w sosie czekoladowym
Artykuł zewnętrzny
FILET: 4 filety z piersi kurczaka, jajko, 3 łyżki mąki, 3 łyżki bułki tartej, płatki migdałowe, 4 brzoskwinie lub 4 plastry ananasa, sól, pieprz.
Mięso lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Bułkę zmieszać z połową płatków migdałowych. Mięso panierować w mące, jajku z mlekiem i bułce z płatkami. Smażyć z obu stron na złoto. Plastry owoców usmażyć na złoty kolor.
SOS: gorzka czekolada, czubata łyżka masła, 2 łyżki mleka, 2 łyżki syropu z brzoskwiń lub ananasów, Szczypta soli i pieprzu.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i masło oraz syrop. Mieszając, ogrzewać, aż sos będzie jednolity. Podawać z ryżem.