Sałatka z tuńczykiem i porem
Artykuł zewnętrzny
Pyszna sałatka, łatwa i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
- Jajka (3-5 sztuk)
- Puszka kukurydzy
- Puszka groszku
- Puszka fasoli (białej albo czerwonej – jak kto woli)
- Por
- Dwie puszki tuńczyka w sosie własnym
- Słoik majonezu (ok. 400 ml)
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Z kukurydzy, groszku, fasoli i tuńczyka odsączyć wodę (fasolę najlepiej przepłukać) i wrzucić do miski razem z jajkami. Dodać majonezu i wszystko wymieszać. Przyprawić do smaku wedle uznania ( ja zawsze dodaję papryki ostrej, pieprzu i trochę soli). Dobrze smakuje również z dodatkiem przecieru ogórkowego, lub drobno pokrojonych ogórków małosolnych bądź kiszonych. Najlepiej podawać z pieczywem.
Smacznego!