Truskawkowa konfitura z zielonym pieprzem

17 maja 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Od razu zaznaczę, że nie jest to niskokaloryczny i „dietetyczny” przepis, tym niemniej polecam wszystkim lubiącym „podróże kulinarne”.

Proporcje na (mniej więcej) 4 słoiczki

1 kg truskawek

1,5 g zielonego pieprzu

obrana skórka z dwóch cytryn

35 dag cukru żelującego

70 dag cukru

Umyte i osączone (ew. pokrojone w duże kawałki) truskawki zasypujemy cukrem (tym zwykłym) i odstawiamy. Gdy puszczą sok zlewamy go i gotujemy (sok) z  pieprzem. Odstawiamy na kilka minut i odcedzamy połowę pieprzu. Następnie sokiem zalewamy truskawki, gotujemy i odstawiamy na 5 minut. Ponownie zlewamy sok, dodajemy cukier żelujący, skórki z cytryn – mieszamy. Zalewamy truskawki i gotujemy 3 – 5 minut. Wyjmujemy skórki i  odstawiamy konfiturę do następnego dnia.

Gotujemy i gorącą przekładamy do słoików.

file1305649660



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Truskawkowa konfitura z zielonym pieprzem

  1. avatar dietetyk medyczny pisze:

    czuć czuć – konfitura jest słodka i ostra jednocześnie!

  2. avatar agf pisze:

    Ciekawa tylko jestem czy ten pieprz czuć smaku, czy konfitura jest taka bardziej ostra?

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...