Kapuśniak z młodej kapusty z soczewicą

24 maja 2017, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Najsmaczniejszy z kapuśniaczków. Można też zrobić w wersji wegetariańskiej bez mięsa, ponieważ soczewica zawiera sporo białka i witaminy.  Natomiast mięso można obrać z kości i skórek i podzielone na kawałki włożyć do zupy. Ja raczej robię to mięsko smażone panierowane lub mielę i używam jako farsz do pierogów, naleśników, krokietów, pasztecików.

Czas : 1 godzina 45 minut

Składniki :

  • pół szklanki zielonej soczewicy
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 główki młodej kapusty ( wagowo ok.35 dag )
  • 4 średnie młode ziemniaki
  • 4 łyżki pokrojonego kopru
  • 2 łyżeczki całych ziaren kminku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz grubo mielony
  • przyprawa do zup jaką kto lubi lub maggi
  • 7 szklanek wody

Soczewicę, kurczaka, seler , pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy zalać wodą. Dodać 1/2 łyżeczki soli lub 1 łyżeczkę  ulubionej przyprawy do zup lub maggi. Gotować godzinę. Wyjąć mięso i warzywa. Do wywaru wrzucić pokrojoną w grubsze paski kapustę, ziemniaki krojone w kostkę i marchew w pół plasterkach i kminek. Gotować 45 minut. Doprawić do smaku mielonym pieprzem, maggi – przyprawą do zup. Wsypać koper.

Można obrać mięso z kości i skórek i podzielone na kawałki włożyć do zupy. Ja raczej robię to mięsko smażone panierowane lub mielę i używam jako farsz do pierogów, naleśników, krokietów, pasztecików.