Szybkie burgery z karmelizowaną cebulką

9 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Uwielbiam wszelkie burgery – tyle ze te kupne nie do końca mi pasują- wole robione w domu. Modyfikuje je na wszelkie sposoby.

Czas :30 minut

Składniki :

  • 25 dag mielonego tatarowego ( kupuje paczkowane Morlin albo sama mielę chudą wołowinę )
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki wody
  • 1/3 kostki smalcu
  • maggi
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • mąka

Cebulę obrać i pokroić w cienkie pół plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu i smażyć cebulkę na rumiano. Posypać ją szczyptą cukru tak by sie karmelizowała. Zdjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym.

Wyrobić dokładnie mięso, olej, wodę, jajko , bułkę tartą .Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi , roztartym z solą czosnkiem.Uformować 3 burgery. Obtoczyć lekko w mące. Spłaszczyć. Na patelni rozgrzać smalec i smażyć burgery na rumiano z obu stron przewracając je kilka razy .

Podawać z ziemniakami puree, frytkami lub w bułce z dodatkami jak kto lubi. Ja podaję z ziemniakami z wody obłożone karmelizowaną cebulą i posypane natką pietruszki. Do tego zestaw surówek ( nie przepadam za burgerami w bułce – w każdym razie nie na obiad).

file1304960612