Miodowy łosoś z orzechami
Steki z łososia marynowane w miodowo-cytrynowej marynacie podany z ziemniaczano-orzechowym puree.
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 2 steki z łososia
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu lipowego
- sól morska grubo mielona
- pieprz kolorowy grubo mielony
- 3 łyżki mielonych orzechów ziemnych
- 3 łyżki pokruszonych drobno orzechów ziemnych
- 4 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
- olej z pestek winogron
- 2 łyżki masła
- mąka do oprószenia
- 4 małe młode ziemniaki
Zrobić marynatę z 3 łyżek oleju, soku z cytryny, 1 łyżki miodu i 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego. Zalać steki z łososia i trzymać w marynacie 1 godzinę (w międzyczasie przewracać). Wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
W czasie kiedy ryba leży w marynacie ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedzić. Zrobić puree z 1 łyżka masła. Zmieszać ze zmielonymi i pokruszonymi orzechami i natką pietruszki.
Osuszoną rybę posypać grubo mielonym pieprzem, osolić solą morską i oprószyć mąką. Strzepnąć jej nadmiar.
Na patelni rozgrzać olej. Na gorący włożyć steki i smażyć na rumiano z obu stron. W ostatnim momencie dołożyć masło i 1/2 łyżeczki mielonych orzechów .Smażyć chwilę przewracając rybę. Zdjąć steki z patelni.
W naczynie do zapiekania wlać kilka łyżek tłuszczu ze smażenia ryby .Ułożyć steki . W wolną przestrzeń w stekach nałożyć puree ziemniaczano- orzechowe ( najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego ) .Wokół puree zawinąć cienkie kawałki steków i spiąć je wykałaczką.
Piekarnik rozgrzać do 200 * C. Wstawić naczynie z rybą i zapiekać 10 minut.
Ostrożnie zdejmować steki na ogrzane talerze .Podawać z lekkimi sałatami (doprawionymi np. olejem orzechowym)
Po wierzchu posypałam szczyptą czarnuszki.