Miodowy łosoś z orzechami

5 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Steki z łososia marynowane w miodowo-cytrynowej marynacie podany z ziemniaczano-orzechowym puree.

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 2 steki z łososia
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka płynnego  miodu lipowego
  • sól morska grubo mielona
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 3 łyżki mielonych orzechów ziemnych
  • 3 łyżki pokruszonych drobno orzechów ziemnych
  • 4 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • olej z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • mąka do oprószenia
  • 4 małe młode ziemniaki

Zrobić marynatę z 3 łyżek oleju, soku z cytryny, 1 łyżki miodu i 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego. Zalać steki z łososia i trzymać w marynacie 1 godzinę (w międzyczasie przewracać). Wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.

W czasie kiedy ryba leży w marynacie ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedzić. Zrobić puree z 1 łyżka masła. Zmieszać ze zmielonymi  i pokruszonymi orzechami i natką pietruszki.

Osuszoną rybę posypać grubo mielonym pieprzem, osolić solą morską i oprószyć mąką. Strzepnąć jej nadmiar.

Na patelni rozgrzać olej. Na gorący włożyć steki i smażyć na rumiano z obu stron. W ostatnim momencie dołożyć masło i 1/2 łyżeczki mielonych orzechów  .Smażyć chwilę przewracając rybę. Zdjąć steki z patelni.

W naczynie do zapiekania wlać kilka łyżek tłuszczu ze smażenia ryby .Ułożyć steki . W wolną przestrzeń w stekach nałożyć puree ziemniaczano- orzechowe ( najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego ) .Wokół puree zawinąć cienkie kawałki steków i spiąć je wykałaczką.

Piekarnik rozgrzać do 200 * C. Wstawić naczynie z rybą i zapiekać 10 minut.

Ostrożnie zdejmować steki na ogrzane talerze .Podawać z lekkimi sałatami (doprawionymi np. olejem orzechowym)

Po wierzchu posypałam szczyptą czarnuszki.

file1304607394