Dietetyczna kanapka „perłopław śniadaniowy”

5 maja 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

powiecie, że to tylko kanapka z jajkiem? pewnie tak…

składniki:

  • 6 wafli Good Food kukurydzianych extra cienkich
  • 3 jajka
  • kawałek sera żółtego łagodnego
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • sałata karbowana
  • kiełki rzodkiewki
  • do smaku: sól morska prowansalska, pieprz mielony

sposób przygotowania: Zieleninę opłukałam i osuszyłam. Jajka zalałam zimną wodą, zagotowałam i odstawiłam pod przykryciem na 10 min.. Po tym czasie przelałam je zimną wodą, ostudziłam i obrałam ze skorupek. Delikatnie palcami rozłupałam białko tak żeby żółtko pozostało w całości. Białka starłam na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Tak samo starłam kawałeczek sera żółtego, taką kostkę wielkości połowy jajka, i  połączyłam go z białkami dodając jogurt. Masę doprawiłam lekko solą prowansalską. Każdy z wafli posmarowałam grubo masą serowo-jajeczną a  przy brzegu ułożyłam kawałek sałaty. Na środku trzech z nich położyłam trochę kiełków a w środek kuleczkę żółtka. Przykryłam je trzema pozostałymi waflami. Ułożyłam moje „perłopławy” na sałacie. Lekkie i smaczne śniadanie :-)

file1304587587