Dietetyczna kanapka „perłopław śniadaniowy”
powiecie, że to tylko kanapka z jajkiem? pewnie tak…
składniki:
- 6 wafli Good Food kukurydzianych extra cienkich
- 3 jajka
- kawałek sera żółtego łagodnego
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- sałata karbowana
- kiełki rzodkiewki
- do smaku: sól morska prowansalska, pieprz mielony
sposób przygotowania: Zieleninę opłukałam i osuszyłam. Jajka zalałam zimną wodą, zagotowałam i odstawiłam pod przykryciem na 10 min.. Po tym czasie przelałam je zimną wodą, ostudziłam i obrałam ze skorupek. Delikatnie palcami rozłupałam białko tak żeby żółtko pozostało w całości. Białka starłam na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Tak samo starłam kawałeczek sera żółtego, taką kostkę wielkości połowy jajka, i połączyłam go z białkami dodając jogurt. Masę doprawiłam lekko solą prowansalską. Każdy z wafli posmarowałam grubo masą serowo-jajeczną a przy brzegu ułożyłam kawałek sałaty. Na środku trzech z nich położyłam trochę kiełków a w środek kuleczkę żółtka. Przykryłam je trzema pozostałymi waflami. Ułożyłam moje „perłopławy” na sałacie. Lekkie i smaczne śniadanie :-)