Pstrąg z zieloną czubricą

29 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Prosty i bardzo smakowity pomysł na pstrąga – przez dodanie czubricy nabiera smaczku kuchni bałkańskiej.

Czas : 30 minut + 4 godziny marynowanie

Składniki :

  • 2 kawałki filetu  pstrąga
  • 1 cytryna ( sok )
  • sól morska
  • 1 łyżeczka grubo mielony kolorowy  pieprz
  • szczypta przyprawy ,, Zielona czubrica ,,
  • 1 płaska  łyżeczka miodu
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • mąka
  • czarnuszka do dekoracji ( i dla smaku )

Filety z pstrąga  ułożyć w zamykanym pojemniczku. Zrobić marynatę  z soku cytrynowego,  2 łyżek oleju, miodu  i 1/2 łyżeczki  grubo zmielonego  pieprzu i szczypty czubricy. Zalać rybę i zostawić w lodówce  na godzinę.

Wyjąć z marynaty , Osuszyć  papierowymi ręcznikami kuchennymi . Osolić -posypać mąką .

Na patelni rozgrzać olej. Smażyć pstrąga  na rumiano i na chrupko z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło .

Podawać posypany czarnuszką i kolorowym pieprzem.

file1304098307