Żurek na owsianym zakwasie
Wiele lat buntowałam się na żurek. Żaden mi nie smakował. Eksperymentowałam z domowymi zakwasami- nie wychodziły. Aż trafiłam ze smakiem
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1/2 litra zakwasu na żurek ( ,, Buniowy zakwas na żurek ,, )
- 6 sztuk średniej wielkości ( ok.10 cm ) surowych – białych kiełbasek
- 10 dag szynki chudej
- 1 włoszczyzna bez kapusty
- 6 jajek na twardo
- 30 dag wędzonki ( chudy boczek , baleron )
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki Przyprawy do Żurku i Barszczu białego ( Kotanyi )
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 6 szklanek wody
Obrać włoszczyznę i zalać w garnku wodą razem z wędzonką . Gotować 20 minut. Wyjąć warzywa . Do wrzącego wywaru wkładać białą kiełbasę i parzyć 20 minut ( wywar ma tylko ,, pyrkać ,,- nie może wrzeć ).Wyjąć wędzonkę i kiełbasę.
Do wywaru dodać przecedzony zakwas , przyprawę do żurku. Zagotować i gotować 5 minut. Wlać śmietankę .
Wędzonkę pokroić w kostkę , kiełbasę w kawałki lub plasterki – jak kto lubi . Szynkę pokroić w paseczki. Obrać jajka i przekroić na połówki .Pokroić w plasterki wyjęta z wywaru marchew .
Podawać układając na talerzu ( w miseczce ) wędzonkę i białą kiełbasę , plasterki marchewki .Zalać gorącym żurkiem. Posypać paseczkami szynki i natką pietruszki .Dołożyć jajko .
Moim zdaniem nie ma potrzeby dodawania do gotowania czosnku, ziela angielskiego czy liścia laurowego bo te smaki są juz w zakwasie .Soli też nie trzeba bo wędliny mają sól w sobie , a przyprawa Kotanyi jest wyjątkowo aromatyczna ( można też zrobić swoja mieszankę z czosnku granulowanego, majeranku, pieprzu , soli , cukru i tymi przyprawami doprawiać żurek ).
Można dodawać do żurku ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone w plastry lub podawać go czysty bez dodatków do picia .