zupa z serwantki na boczku

7 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 l serwatki
150 g świątecznej wędzonej szynki
100 g gotowanego boczku
150 g wiejskiej lub pieczonej kiełbasy
mały kawałek chrzanu
5 ugotowanych żółtek
1 łyżka mąki
2 łyżki chrzanu
4 ugotowane na twardo jajka
sól, pieprz
Przyprawa w płynie do zup i potraw Kucharek
Przyprawa uniwersalna Kucharek

Boczek, szynkę i kiełbasę pokroić w kostkę, chrzan obrać. Serwatkę wlać do rondla, jeśli jest zbyt kwaśna, dodać trochę przegotowanej wody. Do serwatki dodać kawałek chrzanu, boczek, szynkę i kiełbasę. Całość gotować 15 minut.
Żółtka przetrzeć przez sito, wymieszać z mąką i odrobiną wody, a następnie wlać do wywaru i zagotować mieszając. Doprawić do smaku chrzanem, solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną Kucharek i przyprawą w płynie do zup i potraw Kucharek.
Ugotowane na twardo jajka pokroić na ćwiartki, ułożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. Podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.

Rada pani Marii: im więcej produktów ze święconego koszyczka dodamy do zupy, tym będzie smaczniejsza.

na podstawie: www.prymat.pl