Bliny z drożdżami wg Piotra

26 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Różnych wersji blinów jest dziesiątki. To są bliny ziemniaczane z drożdżami.

Czas : 1 godzina + 2 na rośnięcie

Składniki :

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 5 średnich ziemniaków ( jak na placki- po utarciu powinno wyjść ok 1,5 szklanki )
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • olej do smażenia

Zrobić rozczyn z 1/2 szklanki letniego mleka i roztartych z cukrem drożdży. Do utartych ziemniaków dodać jajka, sól i szklankę mąki – zamieszać. Dodać rozczyn, resztę mleka i mąki i dokładnie wymieszać  Ciasto ma mieć gęstość dobrej, kwaśnej śmietany. Jeśli jest za rzadkie dosypać odrobinę mąki, jeśli za gęste dolać trochę mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( przykryć miskę lnianą ściereczką). Gdy ciasto podwoi objętość  ( po ok. 30 minutach ) zamieszać. Zostawić na ok . 1,5 godziny .

Na patelni rozgrzać olej ( mniej niż na placki ) – nakładać łyżką ( po 2-3  na blin ) porcje i smażyć na złoto z obu stron .

Podawać wg upodobania : śmietana , kawior, łosoś wędzony, sosy .

file1303832355