Pomidorowe śledzie

17 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

½ kg matiasów

½ kg cebuli

15 dkg koncentratu pomidorowego

5 liści laurowych

15 kulek ziela angielskiego

2 łyżki octu spirytusowego

1 łyżka cukru

1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu.

1 l wody

Śledzie moczymy przez 2 godziny w zimnej wodzie. Osączamy, kroimy w paski o szerokości ok. 1,5 cm. Cebulę kroimy w pół-plasterki. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, liście, ziele  i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy cebulę i gotujemy ją przez 1 minutę, przecedzamy. Pozostawiamy cebulę do ostygnięcia, następnie łączymy ją z koncentratem pomidorowym i pieprzem. Cebulę mieszamy ze śledziami i odstawiamy wszystko do lodówki (najlepiej na noc).

Smacznego!

file1258475808