Papryka faszerowana (z parowaru)

17 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

2 średnie papryki

150 g piersi z kurczaka

25 g cebuli

25 g pieczarek

10 g kiełków fasoli Mung

3 duże ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek (II tłoczenie)

1 łyżka przyprawy do kurczaka

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu

Paprykę przekroić wzdłuż na połowy, dokładnie oczyścić z gniazd nasiennych i nasion, umyć. Mięso bardzo drobno posiekać. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić ją. Dodać drobno posiekane pieczarki, smażyć przez 5 minut, następnie dorzucić posiekane kiełki i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Zostawić do lekkiego przestygnięcia. Do mięsa dodać drobno posiekany czosnek, przyprawy oraz usmażoną z pieczarkami i kiełkami cebulę. Dokładnie wyrobić masę. Nadziewać nią połówki papryk. Gotować w parowacze przez 40 minut (od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć).

Smacznego!

file1258475334