Nadziane pieczone ziemniaki

13 kwietnia 2011, dodał: calibra
Artykuł zewnętrzny

Elegancka i prosta przekąska.

Dla zainteresowanych tłumaczę nazwę – „nadziane”, bo bogate w nadzienie :) W tym przepisie składa się na nie akurat pieczony kurczak, ale można też użyć kawałków boczku, czy nadziać ziemniaczki typowo wegetariańską mieszanką, np. podsmażonymi pieczarkami, papryką, cebulką… Warto puścić wodze fantazji.

A teraz zajmijmy się przygotowywaniem…

Składniki:

– 4 ziemniaki mączyste

– z pół pieczonego kurczaka

– 150 g kwaśnej śmietany

– 50 g majonezu

– ostra musztarda

– koncentrat pomidorowy

– oliwa

– około 10 dkg startego żółtego ser a(najlepiej twardego)

– pomidory w zalewie (można nabyć puszkę w sklepie)

– chili

– kolendra

– przyprawy do smaku – sól, pieprz ziołowy i inne – wedle uznania

Przygotowanie:

1) Rozgrzać piekarnik – 180 stopni

2) Ziemniaki umyć, nakłuć widelcem i pozawijać oddzielnie w folię aluminiową

3) Włożyć ziemniaki do piekarnika, piec około 60 minut, wyjąć, zostawić, aby ostygły

4) Mięso z pieczonego kurczaka oswobodzić z kości i skóry, drobno pokroić

5) Ziemniaki przekroić wzdłuż i wydrążyć (polecam wykorzystać w tym celu łyżeczkę do wycinania kulek z melona) pozostawiając mniej więcej 1 cm miąższu (wydrążony miąższ zostawiamy!)

6) Do 100 g kwaśnej śmietany dodać  50 g majonezu, łyżeczkę musztardy i łyżeczkę koncentratu pomidorowego; wymieszać

7) Do otrzymanego sosu dorzucić ser, posiekane mięso z kurczaka, połowę ziemniaczanego miąższu; doprawić

8) Napełnić połówki ziemniaków nadzieniem i piec je w rozgrzanym piekarniku około 20 minut

9) Pomidory w zalewie połączyć z łyżeczką oliwy, doprawić odrobiną chili i soli; wymieszać

10) Kolendrę posiekać

11) Upieczone ziemniaki udekorować przy użyciu resztki śmietany, sosu pomidorowego i kolendry

12) Podawać na podgrzanym talerzu.

Ziemniaczki elegancko prezentują się na stole. Koszt tej wykwintnej przekąski niewielki. Za to pożytek wielki – jeden ziemniak to zaspokojenie prawie połowy dziennego zapotrzebowania na potas i witaminę C. Być może dlatego nigdy nie mam dość ziemniaków :)

file1302687461