Nadziane pieczone ziemniaki
Elegancka i prosta przekąska.
Dla zainteresowanych tłumaczę nazwę – „nadziane”, bo bogate w nadzienie :) W tym przepisie składa się na nie akurat pieczony kurczak, ale można też użyć kawałków boczku, czy nadziać ziemniaczki typowo wegetariańską mieszanką, np. podsmażonymi pieczarkami, papryką, cebulką… Warto puścić wodze fantazji.
A teraz zajmijmy się przygotowywaniem…
Składniki:
– 4 ziemniaki mączyste
– z pół pieczonego kurczaka
– 150 g kwaśnej śmietany
– 50 g majonezu
– ostra musztarda
– koncentrat pomidorowy
– oliwa
– około 10 dkg startego żółtego ser a(najlepiej twardego)
– pomidory w zalewie (można nabyć puszkę w sklepie)
– chili
– kolendra
– przyprawy do smaku – sól, pieprz ziołowy i inne – wedle uznania
Przygotowanie:
1) Rozgrzać piekarnik – 180 stopni
2) Ziemniaki umyć, nakłuć widelcem i pozawijać oddzielnie w folię aluminiową
3) Włożyć ziemniaki do piekarnika, piec około 60 minut, wyjąć, zostawić, aby ostygły
4) Mięso z pieczonego kurczaka oswobodzić z kości i skóry, drobno pokroić
5) Ziemniaki przekroić wzdłuż i wydrążyć (polecam wykorzystać w tym celu łyżeczkę do wycinania kulek z melona) pozostawiając mniej więcej 1 cm miąższu (wydrążony miąższ zostawiamy!)
6) Do 100 g kwaśnej śmietany dodać 50 g majonezu, łyżeczkę musztardy i łyżeczkę koncentratu pomidorowego; wymieszać
7) Do otrzymanego sosu dorzucić ser, posiekane mięso z kurczaka, połowę ziemniaczanego miąższu; doprawić
8) Napełnić połówki ziemniaków nadzieniem i piec je w rozgrzanym piekarniku około 20 minut
9) Pomidory w zalewie połączyć z łyżeczką oliwy, doprawić odrobiną chili i soli; wymieszać
10) Kolendrę posiekać
11) Upieczone ziemniaki udekorować przy użyciu resztki śmietany, sosu pomidorowego i kolendry
12) Podawać na podgrzanym talerzu.
Ziemniaczki elegancko prezentują się na stole. Koszt tej wykwintnej przekąski niewielki. Za to pożytek wielki – jeden ziemniak to zaspokojenie prawie połowy dziennego zapotrzebowania na potas i witaminę C. Być może dlatego nigdy nie mam dość ziemniaków :)