Sałatka ziemniaczana z sezamem
Pyszna sałatka na ciepło.
Składniki:
ok.1 kg.drobnych ziemniaków,
2 małe cukinie,
2 pomidory,
10 dkg.żółtego sera,
1/2 szklanki tartej bułki,
4 łyżki sezamu,
4 łyżki oleju,
sól i pieprz.
Przyrządzenie: ziemniaki umyć,ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku…odcedzić, ostudzić, obrać z łupinek i pokroić w plasterki. Cukinie umyć, odciąć końce i też pokroić w plasterki. Pomidory pokroić w kawałki. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ziarenka sezamu zrumienić na patelni, wystudzić i zmieszać z serem i tartą bułką. Naczynie do zapiekania natłuścić 1 łyżką oleju, ułożyć warzywa,skropić pozostałym olejem, oprószyć solą i pieprzem i posypać mieszanką sezamu, sera i bułki. Piec w temp.200 stopni ok.15 minut często mieszając, aby warzywa równomiernie się opiekły. Sałatkę podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika.