Sałatka Mazowiecka

6 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 duża krucha sałata,
4 pomidory (50 dag),
1 cebula (12 dag),
1 ogórek wężowy (30 dag),
1 puszka kukurydzy (40 dag),
2 jajka ugotowane na twardo,
20 zielonych oliwek bez pestek,
1 łyżeczka przyprawy do sałatek Prymat

Sos:
3 łyżki oliwy,
1 łyżka octu winnego,
2 ząbki czosnku,
sól ziołowa Prymat,
cukier,
pieprz czarny mielony Prymat

można również użyć: greckiego sosu sałatkowego Prymat

Sałatę podzielić na liście, umyć, osączyć, i porozrywać na małe kawałki. Ogórek umyć i razem ze skórką pokroić w plasterki. Pomidory umyć i pokroić na ósemki, Cebulę obrać i pokroić w piórka. Jajka obrać i pokroić na cząstki. Na dnie salaterki ułożyć sałatę, ogórek, następnie pomidory i posypać je cebulą. Dodać kukurydzę osączoną z zalewy. Przygotować sos: czosnek obrać i zmiażdżyć, połączyć z oliwą oraz octem i zmiksować lub ubić trzepaczką. Doprawić solą ziołową Prymat, cukrem i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Polać sałatkę, posypać oliwkami i jakami. Schłodzić przed podaniem.

Sałatkę można również polać greckim sosem do sałatek ziołowo-czosnkowym Prymat, przygotowanym według przepisu podanego na opakowaniu. 6-8 porcji

na podstawie: www.prymat.pl