Sznycle wieprzowe z fasolą
Artykuł zewnętrzny
Ni to gulasz ni to fasolka po bretońsku ni to bitki, ale smakowite.
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
- 0,6 kg mięsa od szynki
- 3 cebule
- 2 puszki fasolki ziarnistej konserwowej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- sól
- maggi
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 kostka bulionu wołowego
- 4 szklanki wody
Mięso pokroić na 4 plastry. Oprószyć papryką , pieprzem , solą. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron. Przełożyć do garnka. Dołożyć pokrojoną cebulę , kostkę bulionową . Zalać wodą i dusić na średnim gazie ok. godziny aż mięso będzie miękkie ( płyn powinien odparować do objętości ok 1,5 szklanki. Dołożyć odcedzoną fasolę , koncentrat i majeranek . Wymieszać. Podgrzać. Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody i wlać do potrawy. Zagotować mieszając aż zgęstnieje. Doprawić do smaku.