Rosół kluskami kładzionymi

4 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Następna wersja rosołu. Dla mnie to pretekst do zrobienia innych potraw – pierogów , sałatki, kurczaka w potrawce itd.

Czas : 2,5 godziny

Składniki :

  • 1 ćwiartka z  kurczaka ( ok 0,4 kg )
  • 1 kg  wołowiny rosołowej
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 1 kapelusz suszonego borowika
  • 1 goździk
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2,5 litra wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • maggi
  • pieprz czarny grubo mielony
  • 2 jajka
  • 7-8 łyżek  mąki

Cebulę opiec na rumiano (np. na patelni bez tłuszczu ) i dać do garnka razem z resztą obranych warzyw. Dołożyć grzybek i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, goździk, lubczyk). Mięso podzielić na kawałki i ułożyć w garnku z warzywami. Wlać wodę – lekko ją osolić i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym gazie przez 2,5 godziny ( rosół ma tylko ,,pyrkać ,,). Wyjąć mięso. Rosół przecedzić (powinno go zostać ok 1 litra). Zrobić na małej patelni karmel z cukru, rozprowadzić rosołem i wlać do garnka. Doprawić maggi.

Zrobić ciasto na  kluski z jajek, mąki i szczypty wody. Moczyć małą łyżeczkę we wrzącym rosole i nabierać nią ciasto. Kłaść kluski do rosołu (w miarę szybko). Gotować minutę od wypłynięcia. Zgasić gaz.

Podawać posypany świeżo zmielonym pieprzem wkładając obrane mięso z kurczaka (obrać ze skór , chrząstek , kości).

Z wołowiny oddzielić 2 kawałki mięsa chudego na sztukamięs. Resztę zmielić. Z połowy zrobić pierogi z reszty krokiety, naleśniki z mięsem itp.

Z tej porcji wychodzą 4 porcje zupy  ( z połowy można zrobić np. pomidorową ) i 3 II Dania dla 2 osób – moim zdaniem opłaca się ugotować taki rosół .

file1301929957