Panierowane wafle z kurczakiem i brzoskwinią – Hit Buni!

4 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Miała być mała przegryzajka  – wyszło coś wspaniałego – prorokuję, że stanie się hitem Buni.

Czas : 15 minut

Składniki :

  • 3 wafle kukurydziane extra cienkie Good Food
  • 1 jajko
  • 3 paseczki piersi z kurczaka
  • 3 połówki brzoskwini z syropu
  • 3 małe listki sałaty
  • sól ziołowa ( w młynku lub sól morska )
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • olej do smażenia ( używam z pestek winogron )
  • czarnuszka do dekoracji ( niekoniecznie – można użyć grubo mielonego pieprzu )

Mięso posolić i posypać pieprzem. Roztrzepać dokładnie jajko dodając do niego odrobinę pieprzu. Namoczyć w jajku wafle tak by wchłonęły prawie całe jajko  trzeba delikatnie przekładać uważając by jak już namiękną nie połamały się. Rozgrzać na małej patelni trochę oleju i usmażyć mięso na rumiano. Gdy będzie już dobre zdjąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową by pozostało ciepłe. Na drugiej patelni rozgrzać olej i na gorący włożyć wafle (ja przeniosłam na łopatce to przewracania mięs) i smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia.

Gorące wafle układać na talerzykach, na nich połówki brzoskwiń odsączone z syropu (podcięłam delikatnie spód by sie nie przewracały), kawałek sałaty i paseczek usmażonego kurczaka. Dekorować natką i czarnuszką.

Podawać na ciepło. Gorąco polecam – wyszło coś pysznego.

file1301929714