Marynowana pierś z perliczki

5 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki dla 4 osób:

4 x 160 g piersi z perliczki
320 g kurek
1 cebula
Sól czosnkowa Prymat, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
1 łyżka przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat
80 g sera gorgonzola
60 g suszonych pomidorów
50 ml białego wina
500 ml śmietany 36%
100 ml oliwy z oliwek

Piersi oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w oliwie i przyprawie do drobiu Prymat, a następnie odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć oczyszczone i umyte kurki, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, białe wino oraz rozdrobniony ser gorgonzola. Gdy ser się rozpuści, wlać śmietanę, dusić przez chwilę, a następnie dodać pokrojone w cienkie paseczki (julienne) suszone pomidory i doprawić solą czosnkową i pieprzem. Mięso wyjąć z lodówki, odsączyć z marynaty i piec na grillu ok. 10 minut z obu stron. Perliczkę pokroić w plastry i ułożyć na gorących kurkach. Podawać z kluseczkami gnocchi i jarzynami sezonowymi.

źródło: www.prymat.pl