Ziemniaki po chilijsku

1 kwietnia 2011, dodał: airad1
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • garść startego sera żółtego
  • 3 łyzki pestek dyni
  • 2 cebule
  • sok z cytryny
  • skórka z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1/2 szkl.mleka
  • 1/2 szkl.śmietanki
  • 3 łyżki oliwy
  • posiekana natka pietruszki
  • ostra papryczka chili

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Cebule drobno posiekać i zeszklic na tłuszczu. Zalać mlekiem, zagotować na małym ogniu stale mieszając. Dodać starty ser, śmietankę, skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem lub papryką, podgrzewać jeszcze przez chwilę nie dopuszczając do wrzeniaa. Ziemniaki ułozyc do natłuszczonej formy do zapiekania, posypać posiekanymi pestkami dyni i plać sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min. Przed podaniem posypać natką.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz