Ziemniaki po zbójnicku

29 marca 2011, dodał: magalan83
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

1,5 kg ziemniaków

500 g kiełbasy najlepiej podwędzanej kruchej

200 g boczku wędzonego

4 cebule

½ główki kapusty białej

Pół szklanki bulionu

Sól

Pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę płuczemy, kroimy w paseczki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 2-3 minuty. Cebule i ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki ok. 4 mm następnie oprószamy solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy w plasterki ok. 5 mm. Boczek kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem następnie układamy połowę kapusty na nią kładziemy warstwami ziemniaki, cebulę i kiełbasę oraz boczek, całość przykrywamy pozostałą częścią kapusty. Polewamy ok. pół szklanki bulionu, przykrywamy pokrywą i pieczemy około 2,5 godz w temp. 170 stopni C.

file1301399768