Ziemniaczane kotlety z serem

25 marca 2011, dodał: ben-ka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • ziemniaki ok.60 dag
  • jajko 1 szt.
  • mąka ok.5 dag
  • ser żółty 6-7 plastrów
  • gałka muszkatołowa – szczypta
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta wg.potrzeb
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przeciskamy przez praskę lub przekręcamy w maszynce i dodajemy jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz mąkę.

Ilość mąki musi być taka by ciasto łatwo odchodziło od rąk.

Formujemy grubszy wałek i dzielimy go na 6 lub 7 części na każdy kawałek rozgnieciony na dłoni układamy złożony plasterek sera i w dłoni zlepiamy tworząc kotlety.

Każdy kotlet obtaczamy w tartej bułce i smażymy na głębokim tłuszczu – można smażyć w frytkownicy.

Kotlety możemy podawać z sosem pomidorowym,pieczarkowym lub polane tylko keczupem z dodatkiem surówek. Smaczne są też usmażone bez dodatków.

file1301075629



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz