Ziemniaczane kotlety z serem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- ziemniaki ok.60 dag
- jajko 1 szt.
- mąka ok.5 dag
- ser żółty 6-7 plastrów
- gałka muszkatołowa – szczypta
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta wg.potrzeb
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przeciskamy przez praskę lub przekręcamy w maszynce i dodajemy jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz mąkę.
Ilość mąki musi być taka by ciasto łatwo odchodziło od rąk.
Formujemy grubszy wałek i dzielimy go na 6 lub 7 części na każdy kawałek rozgnieciony na dłoni układamy złożony plasterek sera i w dłoni zlepiamy tworząc kotlety.
Każdy kotlet obtaczamy w tartej bułce i smażymy na głębokim tłuszczu – można smażyć w frytkownicy.
Kotlety możemy podawać z sosem pomidorowym,pieczarkowym lub polane tylko keczupem z dodatkiem surówek. Smaczne są też usmażone bez dodatków.