Zapiekanka ziemniaczana z fetą i szpinakiem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1,5 kg obranych kartofli,
- 2 łyżki oliwy,
- 500 gram fety z mleka owczego,
- 750 gram szpinaku mrożonego w liściach,
- łyżka masła,
- 3 ząbki czosnku,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz,
- 5 jajek,
- jogurt grecki,
- łyżeczka sody,
- małe opakowanie śmietanki 12 %
Ziemniaki pokroić w cienkie plastry i wypłukać, odsączyć i natrzeć oliwą, dodać sól i pieprz.
Szpinak rozmrozić, chwilkę poddusić, dodać gałkę, czosnek, sól, pieprz.
4 jajka ubić, dodać jogurt wymieszany z sodą i pokruszony ser, wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem.
Układać warstwami – ziemniaki, szpinak, masę jajeczno serową. Ostatnia warstwa powinna być z ziemniaków.
Do śmietany dodać jajko i wymieszać, polać z wierzchu.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec 2 godziny. Jakby kartofle się za bardzo przypiekały przykryć papierem do pieczenia.