Aloo Matar – ziemniaki i groszek po indyjsku

3 września 2021,
dodał: fru
Artykuł zewnętrzny

4 ziemniaki kroimy w niedużą kostkę i smażymy na oleju jak frytki. Odsączamy. Gotujemy szklankę zielonego groszku (świeży lub mrożony). Dużą garść orzechów nerkowca zalewamy mlekiem.

aloo matar danie indysjkie

Rozpuszczamy na małym ogniu dwie łyżki masła. Dorzucamy płaską łyżeczkę mielonej kozieradki, płaską łyżeczkę mielonej kolendry, szczyptę pieprzu i pół łyżeczki kurkumy. Dodajemy 3 duże, sparzone, pokrojone pomidory. Dusimy na małym ogniu 5 – 10 minut. Solimy do smaku.

W malakserze miksujemy namoczone w mleku orzechy nerkowca, dodajemy pomidory. Miksujemy na gładką masę, którą wlewamy z powrotem na patelnię. Dodajemy ziemniaki i groszek. Wcinamy z ryżem lub chlebkiem pita. Można posypać świeżą kolendrą.

 

 

 



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.