Kotlety ziemniaczane z nadzieniem
Artykuł zewnętrzny
- na ok.15 kotletów:
- 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- ok. 2,5 szklanki mąki (ew. trochę więcej, w zależności od odmiany ziemniaków)
- olej do smażenia
- nadzienie (ja użyłam kapusty zasmażanej, wg. przepisu Pyzy na kapustę wigilijną: ale może być farsz grzybowy, rybny, mięsny czy warzywny)
- sos (ja użyłam grzybowego, ale przy farszu o mniej zdecydowanym smaku proponuję ostrzejszy) surówka lub mix sałat
Opis przygotowania
Wystudzone ziemniaki, mąkę, sól i jajka wyrobić na jednolitą masę. Jeśli będzie się kleić mocno do rąk dosypać jeszcze mąki. Przygotować farsz, (ja już miałam gotowy). Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać na dłoni, nakładać na środek farsz i formować kotlety, lekko spłaszczać. Jeśli ktoś nie ma czasu można zrobić bez farszu. Wkładać na rozgrzany olej i smażyć na złoto-brązowy kolor. Polać sosem i podawać z surówką. Kotlety są mięciutkie i smaczne.