Kotlety ziemniaczane z nadzieniem

20 marca 2011, dodał: msewka
Artykuł zewnętrzny
  • na ok.15 kotletów:
  • 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 2,5 szklanki mąki (ew. trochę więcej, w zależności od odmiany ziemniaków)
  • olej do smażenia
  • nadzienie (ja użyłam kapusty zasmażanej, wg. przepisu Pyzy na kapustę wigilijną: ale może być farsz grzybowy, rybny, mięsny czy warzywny)
  • sos (ja użyłam grzybowego, ale przy farszu o mniej zdecydowanym smaku proponuję ostrzejszy) surówka lub mix sałat

Opis przygotowania

Wystudzone ziemniaki, mąkę, sól i jajka wyrobić na jednolitą masę. Jeśli będzie się kleić mocno do rąk dosypać jeszcze mąki. Przygotować farsz, (ja już miałam gotowy). Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać na dłoni, nakładać na środek farsz i formować kotlety, lekko spłaszczać. Jeśli ktoś nie ma czasu można zrobić bez farszu. Wkładać na rozgrzany olej i smażyć na złoto-brązowy kolor. Polać sosem i  podawać z surówką. Kotlety są mięciutkie i smaczne.

file1300647511



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...