Skopowina na dziko

30 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • Comber barani (grzbiet) lub kulka (szynka),
  • 15 małych cebulek lub szalotek,
  • 2 szklanki octu 3-procentowego,
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
  • 15 dag boczku lub słoniny,
  • 21 łyżki smalcu,
  • 1-2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany,
  • 2-3 łyżeczki przyprawy Kucharek Smak zimy,
  • 2 listki laurowe Prymat,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu Prymat,
  • 10 ziaren ziela angielskiego Prymat,
  • 10 goździków Prymat,
  • 10 ziaren utłuczonego jałowca Prymat
  • 1 łyżeczkę imbiru Prymat,
  • 1 łyżeczka majeranku Prymat, sól, czarny pieprz mielony Prymat

Baraninę umyć, obrać z tłuszczu, zbić tłuczkiem, wyżyłować, ułożyć w dużej szklanej misce lub dużym glinianym garnku, dodać wszystkie przyprawy korzenno-ziołowe, przyprawę Kucharek, cebule obrane i pokrojone i zalać octem wymieszanym z winem. Naczynie odstawić na 7 dni w chłodne miejsce, przewracając mięso codziennie. Następnie mięso wyjąć marynaty, naszpikować boczkiem lub słoniną, ułożyć w brytfannie, dodać tłuszcz i obrumienić ze wszystkich stron. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stop. C i polewać często zaprawą korzenna rozcieńczoną gotującą wodą. Mięso pies 2-3 godz. Na 1 godz. przed końcem pieczenia należ dolewać stopniowo śmietanę.

Tak przyrządzona baranina ma smak podobny do dziczyzny.

źródló: www.prymat.pl