Zapiekanka ziemniaczana, z mięsem i kapustą
To pyszne i sycące dania bardzo często gościło na stole w moim rodzinnym domu. Niestety nie znane mi są dokładne proporcję, dlatego proponuję robić „na wyczucie” – i tak się uda!
Do wypełnienia całego sporego naczynia żaroodpornego potrzebne będzie:
1,5 kg kapusty kiszonej
2 cebule
500 g mięsa mielonego
5-6 ziemniaków
2-3 średniej wielkości kwaśnie jabłka
Sok jabłkowy – około 1,5 szklanki
Kapustę ugotować w soku jabłkowym, soku należy wlać tyle aby przykryć kapustę. Kapustę gotujemy pod przykryciem około 30-45 min
Cebule posiekać i udusić na maśle, następnie dodać do nich trzy jabłka obrane i pokrojone w ósemki. Dusić do miękkości i następnie dodać całość do kapusty.
Wszystko razem zagotować, doprawić pieprzem i ewentualnie odrobiną vegety.
Mielone mięso przysmażyć na oleju z solą i pieprzem.
Ziemniaki obgotować 15 minut, pokroić w grube plastry. Całość układać w naczyniu żaroodpornym warstwami: kapusta, mięso, ziemniaki i na wierzch odrobina masła.
Zapiekać 45 minut.