Moje ziemniaczane pieczonki
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 10 szt. jednakowej wielkości małych ziemniaków,
- 10 plasterków wędzonego boczku,/długie plasterki/
- przyprawa do ziemniaków,
- sól wg.uznania.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać,włożyć do garnka z wodą,lekko osolić i ugotować na pół miękko nie dłużej jak 15 minut.Odcedzić i ostudzić.
Ziemniaki oprószyć przyprawą i każdy zawinąć w plasterek boczku,włożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki i piec w piekarniku o temp. 180 stopni do momentu zarumienienia boczku.
Ziemniaki najbardziej smakują z dipem z serka czosnkowego, wyciśniętego czosnku – 2 ząbki i ogórka zielonego startego na tarce jarzynowej wszystko mieszamy i polewamy pieczonki.
Smacznego!