Pieczone ziemniaczki z masłem czosnkowym
Przygotowanie: 5 min
Pieczenie: ok 30-40 min
Trudność: łatwizna
Składniki na 4-6 osób:
1 kg dużych ziemniaków, 1 kostka masła, 4-6 ząbków czosnku, 4 łyżki drobno pokrojonej pietruszki lub koperku, sól, folia aluminiowa
Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze szorujemy szczoteczką, po czym każdy zawijamy dokładnie w kwadracik z folii. Układamy na blasze, wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy, aż będą miękkie (sprawdzamy widelcem). W czasie gdy ziemniaki się pieką, obieramy czosnek, przepuszczamy przez prasę do czosnku lub drobniutko siekamy. Masło (wcześniej wyjęte z lodówki, aby zmiękło) rozcieramy w miseczce lub małej makutrze. Dodajemy posiekany czosnek i zieloną pietruszkę. Solimy i rozcieramy, aż otrzymamy jednolitą masę. Wyjęte z pieca ziemniaki rozkrawamy wzdłuż na pół (nie zdejmując folii), nieco poszerzamy to zagłębienie i nakładamy w nie kopiastą łyżeczkę masy z miseczki. Podajemy natychmiast. Takie ziemniaki mogą być znakomitą przekąską. Mogą również służyć jako wspaniałe uzupełnienie wystawnego obiadu lub kolacji. Można je np. podać do steków, pieczeni wołowej lub pieczonego drobiu. Niemniej mięso nie może kolidować smakowo z ziemniakami: np. jeśli podajemy kaczkę w miodzie, to ziemniaki mogą być wyłącznie ze zwykłym masłem lub startym na drobnej tarce serem roztartym z masłem. Ziemniaczki te mogą również stanowić osobne danie z zestawieniem sałat. Smacznego :-)