Moja zapiekanka z ziemniaków
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
75 dag ziemniaków, 1/2 kg mięsa mielonego, 3 cebule, 1/2 szkl. śmietany, 3 łyżki pikantnego keczupu, sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, przyprawa do mięsa mielonego, 3 łyżki bułki tartej, 10 dag startego żółtego sera, jajko.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przestudzić pokroić w plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Obficie posypać przyprawą do ziemniaków. Mięso doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mielonego, dodać bułkę tartą. Wyrobić. Cebulę pokroić w półtalarki, podsmażyć, dodać mięso, smażyć chwilę. Wyłożyć na ziemniaki. Śmietanę zmieszać z keczupem, jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Zalać zapiekankę. Posypać serem. Piec ok. 15 min w temp. 180st.