Kapusta na deszczowy, pochmurny dzień

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Pożywne i smaczne danie, które powstało właśnie w taki ponury dzień

składniki:

* 1/2 kg kapusty kiszonej sałatkowej,
* 1 średnia cebula,
* 3/4 szkl. czerwonej soczewicy,
* 2 średnie, świeże pomidory,
* 1 czubata łyżeczka suszonego, siekanego chili,
* 1 łyżeczka płatków suszonego czosnku,
* 2 łyżki oleju,
* 1 kawałek cienkiej kiełbasy, ok. 15 cm,
* sól, cukier, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe

sposób przygotowania: Kapustę posiekałam drobniej, włożyłam do garnka, zalałam 2 szkl. wody. Dołożyłam 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela i suszone chili. Dusiłam na małym ogniu ok. 20 min.. W tym czasie sparzyłam i obrałam ze skórki pomidory, pokroiłam je w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w ćwierć plasterki a kiełbasę w grube półplasterki. Soczewicę opłukałam na sicie i odstawiłam żeby odciekła. Do podduszonej kapusty dodałam pomidory a po chwili soczewicę, czosnek – dusiłam następne 20-30 min. Gdy kapustka pyrkotała sobie pomalutku na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuciłam kiełbasę a gdy mocno się zrumieniła dodałam do niej cebulę i smażyłam razem aż też nabrała złocistości. Dodałam zawartość patelni do garnka z kapustą i miękką już soczewicą, dosypałam 1 czubatą łyżeczkę majeranku. Doprawiłam całość odrobiną cukru i soli bo kapusta nie była zbyt słona, ale z tą solą ostrożnie! Dusiło się wszystko jeszcze 10-15 min. a potem garnek zestawiłam z ognia i dałam potrawie odpocząć ok. 20 min. żeby smaki lepiej się połączyły i wszystko przestygło…a potem spałaszowałam całą miseczkę parującego, ostrawego dania

file1300205192