Żurek wiejski – czarodziejski Pyzy
Ulubiony żurek moich chłopaków! aromatyczny i kwaśny a miseczka wystarcza za cały obiad
składniki:
- 4 duże kawałki białej kiełbasy, surowej
- 2 marchewki
- 1/2 korzenia pietruszki
- kawałeczek korzenia selera (wielkości małego jaja kurzego)
- kilkucentymetrowy kawałek pora
- 2-3 szkl. pokrojonych w kostkę ziemniaków
- ok. 0,5 l zakwasu na żurek (najlepiej zrobić samemu, ale można kupić gotowy)
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- ok. 1/2 szkl. pokrojonej w drobną kostkę mocno wędzonej cienkiej kiełbasy
- 4 duże suszone kapelusze podgrzybków
- 1-2 łyżki suszonego majeranku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka oleju
- sól do smaku
sposób przygotowania: Białą kiełbasę wkładamy do garnką, dodajemy oskrobaną marchewkę, pietruszkę, pora i selera, suszone grzyby, zalewamy ok. 4 szkl. wody i gotujemy na małym ogniu. Kiedy płyn zacznie wrzeć zbieramy z powierzchni łyżką cedzakową ew. szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem ok. 30 min.. Następnie przecedzamy. Do wywaru dodajemy ziemniaki, majeranek i gotujemy ok. 10-15 min. aż będą zupełnie miękkie. Warzywa wyjęte z wywaru (oprócz pora – tego wyrzucamy) kroimy w kostkę lub plasterki, grzybki w cienkie paseczki, kiełbasę białą w grube, skośne plastry. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju i podsmażamy wędzoną kiełbasę, kiedy się zrumieni dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zezłocą. Gdy ziemniaki są już ugotowane dolewamy do garnka zakwas, dodajemy ugotowane warzywa, grzyby, białą kiełbasę i przesmażoną cebulkę z kiełbasą, gotujemy jeszcze 5-10 min.. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać trochę wody. Doprawiamy pieprzem mielonym i solą.