Wątróbka drobiowa z miętą

15 marca 2011, dodał: ewuncja
Artykuł zewnętrzny

Do tej pory przyrządzałam ją tradycyjnie z cebulką albo jabłkiem i majerankiem. Tym razem sięgnęłam po miętę i postawiłam na mały eksperyment.  Nie mogłam doczekać  się efektu końcowego ale warto było.  Moja wątróbka zyskała świeże i aromatyczne tło smakowe a jednocześnie ładnie prezentuje się na talerzu.

Składniki:

–  500 g wątróbki drobiowej,

–  2 małe cebule,

–  1 jabłko,

–  1 łyżka oleju,

– 1 ½  łyżki masła,

–  ½ szklanki bulionu,

–  sól,

–  pieprz,

– posiekana mięta i kilka listków do dekoracji,

Sposób wykonania:

  1. wątróbkę płuczemy i osuszamy, następnie obtaczamy w mące,
  2. na patelni rozgrzewamy olej i masło, smażymy wątróbkę,
  3. cebulę obieramy i kroimy w pół talarki,
  4. podsmażoną wątróbkę przekładamy na talerz a na tym samym tłuszczu smażymy cebulę,
  5. kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy  wątróbkę , zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem –około 10 min.,
  6. jabłko oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki lub ósemki i dodajemy do wątróbki pod koniec duszenia,
  7. na koniec  dodajemy sól i pieprz oraz posiekaną miętę.