Wędzony schab z dzika
Mus chrzanowo-jajeczny:
150 g masła
100 g tartego chrzanu
4 ugotowane na twardo jajka
1 mały pęczek szczypiorku
Sól, pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sos:
1 obrany, ugotowany burak
100 ml jogurtu naturalnego
40 ml miodu pitnego
1 łyżka miodu pszczelego
Sok z ½ cytryny
Sól, pieprz biały mielony Prymat do smaku
4 marynowane rydze
4 ugotowane jajka przepiórcze do dekoracji
Posiekane jajka połączyć z odciśniętym chrzanem, masłem i posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku i odstawić na kilka minut do lodówki.
Buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do jogurtu, dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz miodem pszczelim i pitnym.
Na talerzu ułożyć torcik z musu chrzanowego i cienko pokrojonych plastrów schabu z dzika.
Danie udekorować marynowanym rydzem, resztą musu chrzanowego, sosem jogurtowo-buraczkowym, cząstkami jajek przepiórczych i świeżym szczypiorkiem.
źródło: www.prymat.pl