Wakacyjny kociołek

14 marca 2011, dodał: moniika
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Boczek wędzony – 10-20 dag
Ziemniaki – ok. 1kg
Kiełbasa – 10-20 dag
Kapusta świeża – ¼ główki to jest około ½ kg
Marchewka – 4 średnie sztuki
Fasolka szparagowa – 10 dag
Papryka – 2 sztuki
Pomidory – 5 sztuk bez skórki
Pietruszka – 1 natka
Koperek – 2 duże łyżki
Przyprawa do ziemniaków np. Cykoria

– Na dno garnka żeliwnego lub szybkowaru ułożyć plastry wędzonego boczku.
– Następnie kładziemy przyprawione przyprawą do ziemniaków, ziemniaki pokrojone w krążki
– Na to kładziemy pokrojoną kiełbasę w krążki
– I znowu przyprawione plasterki ziemniaka
– Następnie świeżą poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę w kostkę, pokrojoną fasolkę szparagową, pokrojoną paprykę oraz pomidory
– Na to sypiemy koperek i pokrojoną natkę pietruszki
– I pokrywamy wszystko przyprawionymi plastrami ziemniaka.

Danie jest nazwane „Wakacyjny kociołek”, bo często robimy go z rodziną na biwakach. Wtedy pieczemy w żeliwnym garnku na ognisku. Niestety nie ma dokładnego, określonego czasu pieczenia na ognisku, dlatego musimy sprawdzać aż do miękkości ziemniaków.

Gdy robimy to w szybkowarze w domu, to gotujemy pół godziny.



FORUM - bieżące dyskusje

Lodówki społeczne
Ja widzę ciągle tam ludzi, którzy nie wyglądają na potrzebujących. Po prostu po co...
Podróże krajowe i zagraniczne - naj…
Zanzibar jest wciąż modny, ale to proste życie tubylców podobno szokuje nas Europejczyków....
Nękanie, stalking - jak sobie radzi…
U mnie nękania nie było, ale próby ponownego kontaktu kiedy ja już nie byłam zainteresowana...
Eyeliner, kredka, pędzelek - akceso…
Ja mam ciągle jakieś problemy ze spojówkami, więc nie używam już takich kosmetyków.