Włoski omlet pomidorowy
Pyszne śniadanie pachnące słoneczną Italią.
składniki:
przygotowanie:
Na patelnię z nieprzywierającą powłoką, na 3 łyżkach oleju podsmażyć pokrojoną w cienkie paski paprykę, cebulę pokrojoną w piórka i plasterki pieczarek. Jaja ubić trzepaczką z mlekiem, mąką, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sosem ( wykorzystałam sos boloński Łowicz) oraz serem. Na patelnię dodać kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem. Połowę mieszanki warzywnej z patelni przełożyć do miseczki. Na patelnię dodać łyżkę oleju w razie potrzeby. Wlać pół masy jajeczno- pomidorowej. Posypać oregano. Smażyć na małym ogniu do momentu ścięcia wierzchu. Zsunąć na talerz (można też przyłożyć talerz do patelni i obrócić – wtedy bardziej przypieczona część będzie na wierzchu). Tak samo usmażyć drugi omlet. Na gotowe omlety położyć szynkę, posypać świeżą zieleniną.