Włoski omlet pomidorowy

12 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

Pyszne śniadanie pachnące słoneczną Italią.

składniki:

  • NA 2 PORCJE:
  • 1/2 małej papryki
  • 10 małych pieczarek
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 3 łyżki sosu bolońskiego
  • 2 łyżki startego sera (opcjonalnie)
  • łyżeczka oregano
  • pieprz
  • sól morska prowansalska
  • olej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • wędzona szynka dobrej jakości (cienko krojona)
  • przygotowanie:

    Na patelnię z nieprzywierającą powłoką, na 3 łyżkach oleju podsmażyć pokrojoną w cienkie paski paprykę, cebulę pokrojoną w piórka i plasterki pieczarek. Jaja ubić trzepaczką z  mlekiem, mąką, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sosem ( wykorzystałam sos boloński Łowicz) oraz serem. Na patelnię dodać kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem. Połowę mieszanki warzywnej z  patelni przełożyć do miseczki. Na patelnię dodać łyżkę oleju w razie potrzeby. Wlać pół masy jajeczno- pomidorowej. Posypać oregano. Smażyć na małym ogniu do momentu ścięcia wierzchu. Zsunąć na talerz (można też przyłożyć talerz do patelni i obrócić – wtedy bardziej przypieczona część będzie na wierzchu). Tak samo usmażyć drugi omlet. Na gotowe omlety położyć szynkę, posypać świeżą zieleniną.

    file1299929670