Omlet z cukinią, tymiankiem i parmezanem

15 stycznia 2018, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

Na śniadanko idealne;)

SKŁADNIKI:
(na każdą porcję)

  • 2 jajka
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 plasterki białej cebuli
  • 2 łyżeczki parmezanu
  • listki tymianku
  • pieprz biały
  • sól morska
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię pokroić na 2-3 mm plasterki. Plasterki cebuli podzielić na krążki. Podsmażyć chwilę z obu stron by warzywa zmiękły – najlepiej na średniej patelni, by omlet był łatwy do obrócenia i puszysty. Posypać tymiankiem, zmniejszyć ogień. Jajka „roztrzepać” dokładnie z parmezanem, szczyptą soli i pieprzem. Wlać całość na patelnię. Smażyć, aż wierzch nie będzie już wilgotny. Można obrócić drewnianymi łopatkami.

Najlepiej smakuje ze świeżym pomidorem, w ciepłej bułce typu ciabatta posmarowanej prawdziwym masłem.

file1299798517