7 porad, jak odżywiać się tanio i zdrowo | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

7 porad, jak odżywiać się tanio i zdrowo

18 maja 2018, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Pewnie słyszałaś, że jesteś tym, co jesz i to powiedzenie jest niezwykle trafne. Jedzenie wpływa na to, jak funkcjonujemy, ile mamy energii, jak wygląda nasza skóra, a nawet włosy. Wymieniać można jeszcze długo. W internecie można znaleźć mnóstwo informacji na temat zdrowych diet, przepisów a także sklepów ze zdrową żywnością. Takie artykuły spożywcze kosztują niemało, więc ich częste kupowanie może znacznie naruszyć budżet. Jak więc odżywiać się zdrowo, a zarazem nie wydawać fortuny? Sprawdź 7 sprawdzonych porad!

 

  • Rób własne przetwory

Własne przetwory z owoców sezonowych to świetny pomysł na zdrowe jedzenie oraz na spędzanie czasu! Zaproś swoich bliskich do wspólnego wekowania, to też wielka frajda dla dzieci! Dżemy, kapusta, grzyby, papryka, ogórki czy pesto – zapełnij swoją spiżarnię przetworami własnej roboty.  Stwórz ich zdrowsze wersje i zamiast białego cukru, dodaj miód, cukier kokosowy czy ksylitol. Te dwa ostatnie nie są zbyt tanie, więc szukaj ich promocji w supermarketach. Jak taką wyhaczysz, to kup większą ilość. Jeśli zabraknie ci paru groszy, możesz wspomóc się pożyczką bez BIK i KRD przez Internet. Jak spłacisz na czas, jest to bardzo opłacalne.

  • Jedz sezonowe warzywa i owoce

Sezonowe warzywa i owoce to świetne rozwiązanie nie tylko ze względu na cenę, ale przede wszystkim na zdrowie. Nie muszą być one transportowane z daleka, dlatego nie stracą na swojej wartości w czasie przewozu. Do tego, będziesz miała większą pewność, że nie będą one zawierały konserwantów, które pomagają w utrzymaniu świeżości owoców. Ponadto, pomożesz też naturze – transport to zanieczyszczenie powietrza i produkcja CO2! Sprawdź, co hodowane jest w twoim regionie, dobrym pomysłem będą zakupy bezpośrednio u rolników. Znajdź lokalnego zaufanego farmera, który nie dodaje oprysków, ale stawia na zdrowie i naturę! Pamiętaj, piękny kształt i wyrazisty kolor niekoniecznie świadczą o zdrowiu, a wręcz przeciwnie! Często to właśnie większa liczba sztucznych dodatków.  

  • Jedz kasze

Za granicą, a szczególnie za zachodzie, kasze to trend żywieniowy, dostępny sklepach ze zdrowymi produktami. W Polsce mamy to szczęście, że kasze są ogólnodostępne i niedrogie. Można z nich wyczarować przepyszne, tanie i zdrowe dania, a nawet ciasta!  Eksperymentuj z kaszami, sycą one na długo i dostarczają wielu witamin!

  • Rób własne sosy i dipy  

Sosy sałatkowe to wbrew pozorom może być niezły mix konserwantów i barwników. Twórz je sama! Połącz miód, musztardę z oliwą oliwek dodaj pieprz i sól, a sos do sałatki gotowy. Bardziej kremowy zrób z jogurtem naturalnym. Domowy dip jedz z surowymi marchewkami czy selerem zamiast z chipsami.  

  • Wykorzystuj kreatywnie resztki z obiadu

Przetwarzanie obiadu w lunch, zaoszczędzi ci krocie! Dodaj kaszę do warzyw z obiadu i zrób szybką sałatkę, spakuj i weź ze sobą do pracy.

  • Rób własne muesli

Muesli ze sklepu kosztuje niemało, do tego zawiera dużo cukru. Zmieszaj płatki owsiane, orzechy, wiórki kokosowe, miód, rodzynki i zrób własną granolę. To dużo tańszy i zdrowszy sposób na śniadanie!

  • Niech mięso stanie się twoim dodatkiem

Tradycyjna polska kuchnia stawia mięso na piedestałach, jednak coraz więcej badań pokazuje, że najzdrowsze społeczeństwa dodają mięso jako dodatek do dań. To nie tylko dużo zdrowsze rozwiązanie, ale i tańsze. Ogranicz jedzenie mięsa czerwonego, a zamiast tego dodawaj więcej warzyw i orzechów. Mięso, szczególnie te z supermarketów jest napakowane hormonami, nie truj się nimi na co dzień!

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz