5 powodów dlaczego warto jeść dynię
Sezon jesienny zbliża się wielkimi krokami, a w sklepach króluje dynia. Warzywo to jest pełne właściwości prozdrowotnych i istnieje kilka powodów, dlaczego warto je jeść.
Wspomaga odchudzanie
Dynia jest warzywem niskokalorycznym (w 100g znajduje się 26 kcal) i bogatym w błonnik. Dzięki temu nadaje uczucie sytości, przez co rzadziej mamy ochotę sięgać po przekąski. Błonnik wspomaga, również metabolizm i prawidłową pracę jelit, co dodatkowo wpływa korzystnie na proces odchudzania.
Zmniejsza ryzyko nowotworów
Dzięki dużej zawartości witaminy C wspomaga walkę z wolnymi rodnikami. W nadmiarze prowadzą one do powstawania nowotworów – regularne spożywanie dyni zmniejsza ich gromadzenie się w organizmie i tym samym zmniejsza ryzyko raka. Zawarte w dyni karotenoidy chronią przed działaniem komórek rakowych (im bardziej dojrzała dynia, tym więcej karotenoidów).
Działa pozytywnie na wzrok
Dzięki dużej zawartości witaminy A, która jest przekształcana w beta karoten istnieje mniejsze ryzyko uszkodzenia soczewki oka, a także wystąpieniu zaćmy. Dodatkowo beta karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej – jest to szczególnie ważne, dla osób starszych.
Zapobiega nadciśnieniu i chorobom serca
Spożywanie dyni w dużych ilościach może spowodować zmniejszenie ryzyka chorób serca. Dzieje się to za sprawą obniżenia cholesterolu LDL zwanego jako „zły” cholesterol, który w zbyt dużych wartościach może prowadzić do miażdżycy, a w konsekwencji do udaru i zawału. Dlatego dbaj o swoje serce i jedz dynię! Reguluje też ciśnienie krwi.
Jest dobrym źródłem cynku
Nie sama dynia, ale jej pestki są bardzo dobrym źródłem cynku, który jest potrzebny do prawidłowego wzrostu organizmu, gojenia się ran oraz dobrej odporności. U mężczyzn składnik ten może zmniejszać ryzyko niepłodności.
Pestki dyni są świetnym dodatkiem do dań na słodko np. placuszki, owsianki, puddingi oraz do zup. Przesyłam też przepisy z wykorzystaniem dyni, które świetnie sprawdzą się w chłodne popołudnia lub wieczory. Zachęcam do wypróbowania.
Leczo dyniowe
Składniki (4 porcje):
- 500 g dyni
- 1 papryka
- 1 cebula
- 3 pomidory
- ½ szklanki soczewicy
- ½ cukinii
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 szklanka wody
- Przyprawy: sól pieprz, papryka ostra w proszku, imbir
Przygotowanie:
Zeszklić cebulę na 1,5 łyżce oliwy/oleju. Dodać pokrojone warzywa (bez pomidora) i soczewicę. Mieszać co jakiś czas. Doprawić ulubionymi przyprawami, dodać wody I ZAGOTOWAĆ. Po jakimś czasie dodać pomidory i wymieszać. Gotować jeszcze przez około 20 minut do miękkości warzyw.
Dyniowe smoothie
Składniki (2-3 porcje):
- 500 g dyni
- 2 szklanki mleka
- 20 g świeżego imbiru
- 2 łyżeczki słodziku np. erytrytol lub ksylitol
- 3 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Usunąć miąższ i pestki z dyni, pokroić, ułożyć na blaszce, posypać przyprawami i piec około 20-30 minut w 180 stopniach (aż dynia będzie miękka). Upieczoną dynię obrać i zmiksować z imbirem i słodzikiem. Powstały mus połączyć z ugotowanym mlekiem i wymieszać.
opracowanie: dietetyk Magdalena Nowicka
www.instagram.com/mnowicka.dietetyk