5 najprostszych przepisów na kurczaka! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

5 najprostszych przepisów na kurczaka!

5 sierpnia 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kurczak to bardzo popularne mięso wśród Polaków. Jest smaczny, lekkostrawny, zawiera sporo witamin i minerałów, a na dodatek można z niego przyrządzić wiele dietetycznych dań. Większość tłuszczu w kurczaku lokalizuje się pod skórą, którą łatwo się usuwa, pozostawiając tylko mięso z dużą zawartością białka. Jak w najprostszy sposób przygotować ten typ drobiu?

Kurczak przyrządzany zawsze w ten sam sposób? A może wszystkie z znanych wariantów już smakują tak samo? Warto sprawdzić poniższe dania z kurczaka. Poza wieloma wartościami odżywczymi kurczaka, oferują również wspaniały smak, który warto spróbować w różnych odsłonach aby do naszego jadłospisu nie wdała się rutyna!

Król polskich kuchni – tradycyjny rosół!

Idealny rosół wcale nie jest taki trudny do przygotowania. Podstawą jest dobre mięso i sprawdzony przepis. Połączenie tych dwóch składników sprawi, że otrzymamy zupę o bogatym smaku, klarowną i złocistą. Dobry bulion może stanowić również bazę dla innych zup np. pomidorowej, zup krem, a nawet sosu do gołąbków. To na pewno znacznie zdrowsza opcja niż ten zrobiony ze sztucznych kostek rosołowych.

Do przygotowania doskonałego rosołu potrzebujemy:

  • ok. 2 kg mięsa z kurczaka (korpus, szyja, skrzydełka, udka),
  • opcjonalnie szyjka z indyka lub kawałek wołowiny (np. szponder lub antrykot) to ciekawy dodatek, który pogłębi smak zupy,
  • warzywa: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 gałązki natki pietruszki, kawałek selera, por,
  • przyprawy: 1 łyżka soli morskiej, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 4 całe ziarenka pieprzu,
  • 3 litry wody.

Przygotowanie:

W przypadku gdy mamy całego kurczaka należy go pokroić na części i po porcjować. Mięso zawsze zalewamy zimną wodą, solimy i zaczynamy gotować na średnim ogniu. Kiedy wywar zaczyna się gotować, zbieramy szumowiny, które pojawią się na powierzchni. Wtedy najlepiej jest zmniejszyć ogień. Dobry rosół musi gotować się kilka godzin na małym gazie, wtedy ma najbogatszy smak i aromat. W międzyczasie przygotowujemy warzywa i przyprawy, które dodajemy do zupy. Po kilku godzinach domowy rosół jest gotowy. Najlepiej podawać go z makaronem i sporą ilością natki pietruszki. Jeżeli nie jesteśmy zadowoleni ze smaku, możemy przyprawić zupę łyżeczką sosu sojowego lub podkręcić jej ostrość papryczką chili. Sekretem pięknego koloru jest dodanie do wywaru cebuli opalonej nad palnikiem lub w piekarniku.

Rosół o najbogatszym smaku i aromacie najlepiej przygotować z kurczaka zagrodowego. Tego typu drób jest hodowany inaczej niż na fermach przemysłowych – ptaki mogą się swobodnie poruszać po przygotowanej zagrodzie na świeżym powietrzu oraz jedzą zbilansowaną paszę najwyższej jakości. Dzięki temu mięso smakuje tak jak na polskiej wsi. Najprostszy przepis na tradycyjny rosół z kurczaka zagrodowego znajdziesz tu https://zagrodowy.pl/przepisy/rosol-domowy-z-kurczaka-zagrodowego-rosolowego/.

Prawdziwy klasyk – pieczony kurczak

Najprostszy przepis, za którym przepada każdy z nas, to pieczony w całości kurczak. Można go przygotować szybko i łatwo. To świetny sposób na smaczny obiad, który nie wymaga od nas długiego stania przy kuchence.

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze około 1 kg,
  • sól i pieprz,
  • 10 dag masła,
  • ulubione przyprawy: mielona papryka, majeranek lub inne.

Przygotowanie:

Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy. Następnie nacieramy solą, pieprzem i wybranymi przyprawami, po czym wstawiamy na godzinę, a najlepiej kilka godzin do lodówki. W tym czasie kurczak przejdzie wszystkimi przyprawami i po upieczeniu będzie smakował o wiele lepiej. Teraz przychodzi czas na wstawienie mięsa do piekarnika. Możemy nadziać ptaka na butelkę (np. z piwem, dzięki czemu uzyskamy niepowtarzalny smak mięsa) lub włożyć go do rękawa do pieczenia. Przed samym wstawieniem kurczaka do pieca nasmarujmy go odrobiną masła.

Proces pieczenia powinien trwać około 1,5 godziny w temp. 180-190 stopni. Mięso ma być miękkie, ale nie wysuszone z chrupiącą skórką. Pieczonego kurczaka najlepiej podawać na ciepło z surówką. Świetnym pomysłem jest również ułożenie na blaszce cząstek ziemniaków lub malutkich młodych ziemniaczków ze skórką w towarzystwie ćwiartek cebuli i ulubionych przypraw.

Kotlet z piersi kurczaka – przepis tradycyjny

Przepis na tradycyjny rosół to klasyk wśród niedzielnych obiadów. Istnieje jednak też inne danie regularnie goszczące na stołach Polaków. To kotlet schabowy, który coraz częściej jest wypierany przez jego drobiowy odpowiednik przygotowany z piersi kurczaka. Taki dodatek do ziemniaków jest dużo delikatniejszy i nie ma twardych ścięgien, jak to często bywa w przypadku wieprzowiny. Kotlet z piersi kurczaka jest szczególnie lubiany przez dzieci.

Składniki:

  • 3 średnie filety z piersi kurczaka,
  • 2 jajka,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Poszczególne filety należy podzielić na mniejsze plastry i każdy dokładnie rozbić. Długość rozbijania kurczaka zależy od tego, czy wolimy grubsze kotlety, czy bardzo cienkie. Każdy kawałek mięsa dokładnie pokrywamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (możemy dodać np. trochę czerwonej papryki czy majeranku), a następnie odstawiamy do lodówki na 2 godziny. W tym czasie kurczak przejdzie smakiem przypraw i będzie smaczniejszy. Tuż przed planowanym posiłkiem obtaczamy gotowe kotlety w mące, rozbełtanym jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym. Najlepiej smakują ciepłe, od razu po zdjęciu z patelni.

Makaron z kurczakiem – danie na tysiąc sposobów!

Kolejny z najprostszych przepisów na kurczaka to połączenie go z makaronem. Te dwa składniki plus ulubione dodatki otwierają przed nami nieograniczone możliwości na szybki obiad czy romantyczną kolację. Makaron z kurczakiem można przygotować w najróżniejszych kombinacjach smakowych – z dodatkiem różnych serów (pleśniowego, żółtego, twarogu czy topionego), ziół, warzyw (np. szpinaku, brokułów, pomidorów, cukinii), jajek, śmietanki, grzybów (pieczarek, kurek albo borowików), a nawet innych mięs (np. boczku albo szynki). Wszystko zależy tylko od nas!

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami w sosie curry

Do tego dania potrzebujemy:

  • 125 g makaronu wstążki lub świderki,
  • 150 g szpinaku,
  • 200 g filetu z kurczaka,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka curry,
  • sól, pieprz, chili, kurkuma do smaku,
  • 60-80 ml śmietany 18%.

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy oraz dodajemy jeden wyciśnięty ząbek czosnku. Kurczaka wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą i podsmażamy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w paski, szpinak oraz suszone pomidory. Kiedy wszystko się udusi, podlewamy całość śmietaną i cały czas mieszając, czekamy, aż sos zacznie wrzeć i gęstnieć. Makaron gotujemy al dente, dodajemy do gotowego sosu i jeszcze chwilę podgrzewamy. Całość można posypać tartym parmezanem oraz sporą garścią posiekanej natki pietruszki.

Gyros z kurczaka – danie nie tylko na obiad

Gyros ma swoje korzenie w kuchni greckiej i cieszy się tam ogromną popularnością. Nie mniejsze zainteresowanie wzbudza wśród naszych rodaków – kto z nas nie zna sałatki gyros, która jest nieodłączną częścią wielu rodzinnych imprez i wypadów na grilla. Samo zrobienie gyrosa z kurczaka jest bardzo proste i szybkie – wystarczy około 10-15 minut i będziemy mieć już na talerzu gorące i aromatyczne mięso.

Najprostszy przepis na kurczaka à la gyros polega na przyprawieniu mięsa gotową mieszanką przypraw, którą znajdziemy w każdym sklepie. Jeżeli jednak chcielibyśmy spróbować zrobić to danie od podstaw, to możemy pokusić się o samodzielne przygotowanie marynaty.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (ok. 600 g),
  • łyżka oliwy,
  • około szklanki naturalnego jogurtu lub greckiego,
  • szczypiorek, czosnek, pomidory, czerwona cebula i sałata lub biała kapusta,
  • chlebek pita lub bagietka.

Marynata:

  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • pół łyżeczki mielonego kminku,
  • pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki rozmarynu,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • spora szczypta pieprzu cayenne,
  • szczypta tymianku,
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie, długie paski. Wszystkie składniki potrzebne do marynaty mieszamy ze sobą i wkładamy do niej pokrojone mięso na minimum 10-15 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy przygotowanego kurczaka. Smażymy na dużym ogniu przez 3-4 minuty cały czas mieszając. Mięso powinno się nawet lekko przypalać, bo wtedy z przypraw uwolni się cały ich aromat. Całość najlepiej podawać z jogurtem, sałatką ze świeżych warzyw oraz pieczywem (bagietką lub chlebkiem pita).

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na stronie Kurczaka Zagrodowego! 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz