4 proste i pyszne truskawkowe desery

8 czerwca 2016, dodał: blairose
Artykuł zewnętrzny
  1. Babeczki z truskawkami
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki

Sposób przygotowania:

Wymieszaj olej, jaja, cukier i śmietanę. W drugiej misce połącz mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę. Pokrój drobno truskawki i połącz wszystko razem. Przełóż do formy na muffinki. Piecz w 160 stopniach przez ok 25 minut.

2. Truskawki w czekoladzie

  • 1 kg dużych truskawek
  • czekolada

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuść z w garnuszku w wodnej kąpieli, czyli do garnuszka wlej wodę, wstaw do niego miskę, tak aby zawisła na garnku, i do miski włóż czekoladę. Mieszaj. Zamocz truskawki w czekoladzie. Ułóż na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.

3. Sernik z galaretką

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe
  • twaróg 500 gram
  •  cukier wanilinowy 2 razy
  •  cukier puder 200 gram
  • śmietana kremówka 250 gram
  • żelatyna 20 gram

Sposób przygotowania:

Mąki przesiać z proszkiem, dodać cukier, miksować dodając stopniowo po jednym jajku. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut.

Śmietankę ubić na sztywną, dodać do sera i delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku i lekko ostudź. Żelatynę dodać do masy serowej. Zmieszać delikatnie z truskawkami. Nałożyć na biszkoptowy spód.

Umyć i owoce, przekrawać na pół. Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu, włożyć do lodówki. Gdy masa zastygnie ułożyć ć na niej owoce i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki i schładzać przez około 2 godziny.

4. Sorbet truskawkowy

  • 50 dag truskawek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
  • cytryna

Sposób przygotowania

Pokrój truskawki, zasyp cukrem i odstaw na 2 godziny. Zmiksuj blenderem (będą gładsze) lub rozgnieć widelcem. Dodaj sok pomarańczowy oraz sok z cytryny i wymieszaj. Przelej do plastikowego pojemnika i zamroź na 6 godzin. Przed podaniem wyjmij na 5 minut, by lekko zmiękły.