4 proste i pyszne truskawkowe desery
- Babeczki z truskawkami
- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 1/2 szkl. oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- truskawki
Sposób przygotowania:
Wymieszaj olej, jaja, cukier i śmietanę. W drugiej misce połącz mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę. Pokrój drobno truskawki i połącz wszystko razem. Przełóż do formy na muffinki. Piecz w 160 stopniach przez ok 25 minut.
2. Truskawki w czekoladzie
- 1 kg dużych truskawek
- czekolada
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuść z w garnuszku w wodnej kąpieli, czyli do garnuszka wlej wodę, wstaw do niego miskę, tak aby zawisła na garnku, i do miski włóż czekoladę. Mieszaj. Zamocz truskawki w czekoladzie. Ułóż na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.
3. Sernik z galaretką
- 5 jaj
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku
- truskawki
- 2 galaretki truskawkowe
-
twaróg 500 gram
-
cukier wanilinowy 2 razy
-
cukier puder 200 gram
-
śmietana kremówka 250 gram
-
żelatyna 20 gram
Sposób przygotowania:
Mąki przesiać z proszkiem, dodać cukier, miksować dodając stopniowo po jednym jajku. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut.
Śmietankę ubić na sztywną, dodać do sera i delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku i lekko ostudź. Żelatynę dodać do masy serowej. Zmieszać delikatnie z truskawkami. Nałożyć na biszkoptowy spód.
Umyć i owoce, przekrawać na pół. Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu, włożyć do lodówki. Gdy masa zastygnie ułożyć ć na niej owoce i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki i schładzać przez około 2 godziny.
4. Sorbet truskawkowy
- 50 dag truskawek
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
- cytryna
Sposób przygotowania
Pokrój truskawki, zasyp cukrem i odstaw na 2 godziny. Zmiksuj blenderem (będą gładsze) lub rozgnieć widelcem. Dodaj sok pomarańczowy oraz sok z cytryny i wymieszaj. Przelej do plastikowego pojemnika i zamroź na 6 godzin. Przed podaniem wyjmij na 5 minut, by lekko zmiękły.