3bit

30 listopada 2010,
dodał: Ewa
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

6 opakowań herbatników szkolnych

1 kostka masła lub dobrej margaryny

1 budyń śmietankowy Delecty

1,5 szklanki mleka

1 puszka masy kajmakowej

400 g śmietany kremówki

2 łyżeczki żelatyny spożywczej Delecta

4 łyżki cukru pudru

tarta czekolada deserowa do posypania

Ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia a następnie utrzeć go z masłem na krem.

Śmietanę ubić, dodać cukier i żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody (przed podaniem należy ostudzić, żeby śmietana się nie zważyła).

Na blaszce wyłożyć warstwę herbatników. Wysmarować je masą kajmakową (żeby łatwiej się rozsmarowywała, można podgrzać). Na to nakładać drugą warstwę herbatników a na nie wyłożyć krem z budyniu. Następnie ułożyć trzecią warstwę herbatników a na wierzch wyłożyć bitą śmietanę. Posypać obficie wiórkami ze startej czekolady. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin ponieważ ciasto najlepsze jest na zimno i gdy herbatniki „złapią” smaki i wilgoć z mas kremowych.

Smacznego!!!



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....