Składniki:
6 opakowań herbatników szkolnych
1 kostka masła lub dobrej margaryny
1 budyń śmietankowy Delecty
1,5 szklanki mleka
1 puszka masy kajmakowej
400 g śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny spożywczej Delecta
4 łyżki cukru pudru
tarta czekolada deserowa do posypania
Ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia a następnie utrzeć go z masłem na krem.
Śmietanę ubić, dodać cukier i żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody (przed podaniem należy ostudzić, żeby śmietana się nie zważyła).
Na blaszce wyłożyć warstwę herbatników. Wysmarować je masą kajmakową (żeby łatwiej się rozsmarowywała, można podgrzać). Na to nakładać drugą warstwę herbatników a na nie wyłożyć krem z budyniu. Następnie ułożyć trzecią warstwę herbatników a na wierzch wyłożyć bitą śmietanę. Posypać obficie wiórkami ze startej czekolady. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin ponieważ ciasto najlepsze jest na zimno i gdy herbatniki „złapią” smaki i wilgoć z mas kremowych.
Smacznego!!!