URODA I ZDROWIE

3 najbardziej znane azjatyckie potrawy

28 listopada 2018, dodał: Martina

Każdy kraj ma swoje wyjątkowe potrawy, jednakże azjatycka kuchnia wciąż jest czymś, co nas intryguje. Skorzystaj z poniższych przepisów i przenieś nutkę azjatyckiej kultury do swojego jadłospisu. 

Korea Południowa – kimchi

 

Składniki:

  • kapusta pekińska (ok. 4,5 kg)
  • 2-3 marchewki
  • 1 por
  • cebula dymka (ok. 2 sztuki – po skrojeniu powinna wypełnić 1 szklankę)
  • czosnek (ok. 3 główki – po skrojeniu powinien wypełnić 1 szklankę)
  • chili w proszku (ok. 2,5 szklanki)
  • 2 łyżki mąki
  • sos sojowy
  • 1 szklanka soli
  • 1/4 szklanki cukru

Przygotowanie:

Odetnij białe rdzenie kapusty pekińskiej, a następnie przekrój ją wzdłuż na 8 części. Liście pokrój w poprzek na kawałki i wrzuć do dużej miski lub garnka. Następnie wlej do naczynia wodę i dokładnie wypłucz kapustę. Odsącz ją i posyp szklanką soli. Podczas moczenia kilkakrotnie przekładaj kapustę na drugą stronę. Całkowity czas solenia to 1,5 godziny. Po tym czasie kapustę trzeba jeszcze raz wypłukać. Następnie pokrój marchewkę i pora. Czosnek oraz cebulę zmiksuj blenderem, aby powstała jednolita masa. Kolejnym krokiem jest zrobienie tzw. kleiku. Kleik to mieszanina mąki i wody w proporcjach 1 szklanka wody na 2 łyżki mąki. Następnie kleik trzeba podgrzać, aż wszystko zgęstnieje. Potem dodaj do kleiku 1/4 szklanki cukru, gotuj jeszcze przez kilka minut, aż zacznie robić się klarowny. Odstaw na bok do schłodzenia, a po kilkunastu minutach dodaj do niego paprykę chili i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj marchew, por, czosnek i cebulę oraz sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszaj, po czym włóż kapustę pekińską do dużej miski i dokładnie połącz z nią przygotowaną pastę. Teraz już ostatni krok – przekładanie do słoika (pamiętaj, że słoik zawsze musi być szklany). Kiedy już to zrobisz, pozostaw zrobione kimchi przez 2 dni w temperaturze pokojowej, a potem schowaj je do lodówki. Kimchi jest potrawą, która może być trzymana w lodówce nawet miesiącami, dlatego nie musisz spieszyć się z jego zjedzeniem.

 

Japonia – domowe sushi

 

Składniki:

  • nori (jadalne wodorosty)
  • 2 torebki ryżu
  • wędzony łosoś
  • awokado
  • ogórek
  • majonez
  • sos sojowy
  • odrobina wasabi

Przygotowanie:

Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu, po czym pozostaw do ostygnięcia. Następnie na płatku nori rozłóż ryż, ale pozostaw wolne brzegi. Awokado, łososia i ogórka pokrój w kostkę, po czym przy jednym, wcześniej pozostawionym brzegu ułóż pokrojone składniki. Całość posmaruj odrobiną majonezu i zwijaj w rulon, który następnie pokrój na kawałki o długości mniej więcej 2-3 cm. Podawaj z sosem sojowym i wasabi. Idatakimasu!

Chiny – pierożki z krewetkami

 

Składniki:

Ciasto: 

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 25 dag gotowanych krewetek
  • 25 dag mielonej wieprzowiny
  • 1 ogórek
  • 5 dag marynowanego imbiru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

 

Przygotowanie:

Składniki na farsz posiekaj i wymieszaj, po czym dopraw solą i pieprzem. Następnie zajmij się ciastem – z mąki, wody i soli zagnieć gładkie ciasto, po czym rozwałkuj je cieniutko. Z ciasta wykrawaj metalową obręczą koła o średnicy około 8 cm. Potem, na każdym placku połóż łyżeczkę farszu i całość zlepiaj w sakiewkę. Tak przygotowane pierożki gotuj na parze do 10 minut. Danie jest gotowe do spożycia.

 

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Blizna po operacji
Blizna po operacji na pewno wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Nie ma się co oszukiwać...
Jak rozwijać pracowników
To oczywiste, że najlepiej wysyłać pracowników na regularne szkolenia, które podniosą ich kwalifikację,...
Spadek - ile podatku się płaci?
To wszystko zależy od wielu czynników i nie jest takie proste jak się może...
Odpoczynek
Dla mnie najlepszy wypoczynek to z moim mężem i dziećmi nad Bałtykiem....