Kurki z krewetkami
Udany mariaż krewetek i grzybów – w tym wypadku kurek.
– 300 g krewetek (królewskich, grenlandzkich – wg upodobań)
– 300 g kurek (drobnych)
– 1 cebula
– pęczek kolerku
– sok z 1 cytryny
– 2 łyżki masła
sos:
– śmietana 18 (lub jogurt)
– poszatkowany koperek
– kilka kropel cytryny
– ewentualnie pieprz i zgnieciony czosnek (w zależności od preferencji smakowych)
Podajemy z bagietką/grzankami/pieczywem czosnkowym
Etapy przygotowania
Razem z cebulą na maśle podsmażamy kurki (starannie wcześniej oczyszczone i wypłukane). Smażymy aż puszczą sok.
Następnie dodajemy krewetki (jeśli są zamrożone należy je wcześniej odmrozić). Razem posmażamy je ok 3-4 minuty (w zależności od wielkości krewetek).
Doprawiamy do smaku solą (opcjonalnie), pieprzem i sokiem z cytryny, dodajemy drobno posiekanym koperek.
I nasze wyjątkowo eleganckie danie jest gotowe! Podajemy w miseczkach, krewetki można polać sosem i posypać odrobiną koperku.